Acupunctuur, is het echt zo effectief als ze zeggen? ?>

Acupunctuur, is het echt zo effectief als ze zeggen?

Over alternatieve geneeswijzen

Precies uitgemeten AcupunctuurEen alternatieve geneeswijze wordt gedefinieerd als een methode van behandeling of onderzoek waarvoor geen algemeen aangenomen wetenschappelijk bewijs werd geleverd van enige geneeskundige effectiviteit. Het woord alternatief suggereert dat het in de plaats van de traditionele traditie kan komen, dit is echter onterecht. Andere namen als complementaire of additieve geneeskunde zijn hier meer op hun plaats. Ze vormen een aanvulling op de traditionele geneeskunde. Heel wat artsen hebben zich ook verdiept in natuurgeneeskundige inzichten en spreken over integrale geneeswijzen.

Een belangrijke alternatieve geneeswijze die veel populariteit geniet is deze van de acupunctuur.

Op 11 mei 2003 werd en wet bekrachtigd die essentieel is om de acupunctuur als beroepsvereniging te kunnen erkennen. Acupunctuur is een van de meest bezochte alternatieve, niet-conventionele geneeeswijzen naast homeopathie, osteopathie en chiropraxie.

Acupunctuur als alternatieve geneeswijze

De acupunctuur is een geneeswijze uit China en vond zijn oorsprong ongeveer 3500 jaar geleden. Er wordt uitgegaan van de meridianen die in ons lichaam lopen en van een verstoring van de energie die door deze meridianen loopt. Door middel van naalden (acus genoemd) in het lichaam op de juiste plaats te steken (pungere), kan de behandelende persoon deze energie weer op gang brengen of deze weer op het juiste niveau te brengen.

U hoeft zich geen zorgen te maken over deze naalden want het steken ervan verloopt steeds pijnloos. U zal hoogstens een schokje voelen wanneer dat steriele naaldje uit roestvrij staal de juiste plaats raakt. Een voorbeeld van zo’n behandeling is het stoppen met roken op basis van acupunctuur. Dit is een zeer succesvolle methode die reeds vele mensen van het roken hebben kunnen houden. Een groot voordeel van deze behandeling is het feit dat deze geheel zonder bijwerking is.

Andere vormen van acupunctuur

Naast deze traditionele acupunctuur bestaan er nog allerlei varianten van deze behandeling. Zo is er de elektroacupunctuur die in combinatie met een zwakke elektrische stroom het klassieke effect van de acupunctuur zullen versterken.

Er bestaat ook nog zo’n behandeling als acupressuur. Deze behandeling werkt zonder het gebruik van naalden. De behandelende persoon behandelt met zijn of haar handen dezelfde meridiaanpunten (acupunten) om hetzelfde effect te bekomen. Om zo’n acupunt (meridiaanpunt) goed te kunnen behandelen en stimuleren, dient er een diepe druk uitgeoefend te worden op de juiste plaatsen. Het is zo dat een lichte druk die u amper voelt onvoldoende effect zal hebben. We doen hetzelfde bij klachten van rugpijn. Hierbij duwen we krachtig op de plek waar de pijn zich voordoet. Hierdoor gaat het nog meer pijn doen maar zal er al snel verlichting optreden. Deze techniek wordt ook toegepast bij de acupressur. Het uitoefenen van druk op de juiste plaatsen (acupunten) geeft dan ook snel resultaat.


Reageren is niet mogelijk.