Haptonomie therapie ?>

Haptonomie therapie

Sinds de jaren 60 is de uitdrukking alternatieve geneeswijzen ontstaan. Deze naam suggereert dat deze geneeswijzen in de plaats kunnen staan van de algemene geneeskunde. Dit is niet zo. Wetenschappers geven aan de alternatieve geneeswijzen eigenlijk aanvullingen zijn aan de reguliere geneeskunde om het geheel compleet te maken. Dit artikel gaat verder in op één alternatieve geneeswijze, namelijk Haptonomie.

Wat is Haptonomie

Frans Veldman is jarenlang bezig geweest met het ontwikkelen van de Haptonomie therapie. Bij deze theorie staat de gevoelsbeleving centraal van de cliënt. Hierbij is de aanraking tussen de cliënt en de therapeut van cruciaal belang. Het doel van deze alternatieve geneeswijze is het bewustzijn creëren bij de cliënt over het eigen lichamelijke gevoel. Zo kunnen zij beter met het eigen gevoel omgaan en ook de wisselwerking tussen geestelijke en lichamelijke gevoelens kan beter word onderscheiden. Naast dit doel helpt de Haptonomie therapie ook voor mensen die zich in een vicieuze cirkel bevinden, het helpt hen om die cirkel te doorbreken.

Vrouw krijgt Haptonomie therapie

De naam

De naam Haptonomie heeft een speciale betekenis. Een betekenis die nog eens extra laat zien wat Haptonomie eigenlijk is. De naam kan opgesplitst worden. Het eerste deel wordt dan Hapsis, dat betekent tast, tastzin, gevoel. Het tweede deel wordt danNomos, dit betekent regels, regelmatigheden of wetten. Het woord Haptonomie betekent in haar geheel dan ook: wetmatigheden van het gevoel of regels in en van het gevoel.

Hoe het precies werkt

Net is het al even genoemd. De therapie werkt door middel van aanrakingen. Aanrakingen roepen bij veel mensen een bepaald gevoel op. Via de aanraking kunt u dan ook weer in contact komen met veel gevoelens die u bewust of onbewust binnenin uzelf heeft. Wanneer u te maken heeft met een gevoelsblokkade dan zou Haptonomie kunnen helpen met het bestrijden van deze blokkade. Doordat u zo bezig bent met uw gevoel groeit uw groeiend vermogen. Hierdoor kunt u beter omgaan met klachten of met stress. Doordat u meer inzicht krijgt in uw gevoel werkt u tegelijkertijd aan uw persoonlijke ontwikkeling. Dat kan weer helpen in de communicatie met anderen en in de samenwerking met anderen.

Subdisciplines

De Haptonomie therapie is er in heel veel soorten en maten. De therapie wordt door het hele land uitgevoerd. Er zijn therapeuten die gespecialiseerd zijn in een bepaalde discipline. Zo zijn er speciale haptonomische zwangerschapsbegeleidingen, blindenbegeleidingen, sportbegeleidingen, pijnmanagement, traumaverwerking, bejaardenzorg en stervensbegeleiding. Voor veel situaties kunt u dus terecht bij een specialist.

Wat voor u?

Mocht u na het lezen van dit artikel geïnteresseerd zijn in Haptonomie, dan kunt u ten alle tijden contact opnemen met een therapeut bij u in de buurt.


Reageren is niet mogelijk.